terug naar boven

24 mei 2018

Massage bij mensen met kanker of die kanker hebben gehad

Tags: , , ,

Ze komt de ruimte binnen waar ik samen met de andere masseuse van de verwendag 2 massagetafels heb staan om de gasten vandaag hun ontspanningsmassage aan te bieden. Haar haren zijn al aan het terug groeien, maar het verraadt wat ze heeft moeten doorstaan.

En tóch..  grote glimlach van oor tot oor. “Oh, heerlijk. Ik heb me al zó lang niet laten masseren! Hier ga ik écht van genieten!”

Bij Inloophuis Midden-Brabant kunnen mensen die kanker hebben of hebben gehad deelnemen aan talloze activiteiten. Ze bieden workshops aan, zoals yoga, koken, schilderen of ​bloemschikken. Ze organiseren bijeenkomsten, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met kanker binnen je gezin, op je werk of in je relatie. En ze zorgen voor speciale verwenmomentjes, zoals pedicure behandelingen, ontspanningsmassages, mindfulness en een beauty verwendag.

Vandaag was zo’n beauty verwendag en ik mocht als vrijwilliger komen helpen. Wat me direct opviel was dat de sfeer totaal niet beladen was, ondanks dat er aan de koffie tafel open werd gesproken over wat de gasten doormaken tijdens hun ziekzijn.

Waarom massage zo goed is voor deze mensen

Het lichaam wordt aangevallen en mensen ervaren vaak veel pijn. De behandeling doet pijn en is ziekmakend. Alles wat er momenteel dus met het lichaam wordt gedaan heeft een negatieve lading. Zo slaan je hersenen dat ook op. Rode prikkels! En rode prikkels zorgen ervoor dat je centraal zenuwstelsel op standje ‘orthosympaticus’ gaat. Fancy woord, maar heel simpel: Dit betekent dat je lichaam hormonen aanmaakt die zorgen dat het in actie kan komen: Vechten!

Hierdoor is er te weinig plaats voor ‘parasympaticus’ oftewel: Het standje rust en herstel. Voor deze belangrijke switch heeft je lichaam groene prikkels nodig die tijdens een ontspanningsmassage worden gegeven.

Dus even pauze van alle rode prikkels van het ziekzijn en tijd voor groene prikkels voor je lichaam. Dit bevordert dan ook de bloedcirculatie en het herstel van de behandelingen en helpt om mentaal tot rust te komen. Tijd voor positieve aandacht en nieuwe energie.

Wat doet het met mij als massagetherapeute

Heel eerlijk? Ik vond het heus wel een klein beetje spannend om voor de eerste keer langs te komen met mijn massage olie. Ik wist niet wat voor impact het op mij ging hebben, want ook al ben ik het tijdens mijn werk als verpleegkundige gewend om zieke mensen te helpen, ik ben ook maar mens en het doet natuurlijk wat met mij.

Maar wat een warm bad is het Inloophuis voor hun gasten en wat een warme sfeer. Het heeft me goed gedaan om deze mensen te mogen helpen, zowel d.m.v. een massage als een luisterend oor te bieden.

“Mag ik je een knuffel geven?” Vroeg 1 van de gasten na haar massage. Ik hoef vast niet uit te leggen wat dat met mij doet.

 

 

 

Share Button

12 mei 2018

Shout out to the momma’s!! | Moeders met een zorgenkind

Tags: , , , ,

Met je hart en ziel als harnas
klaar voor elk gevecht
Met jouw gevoel als wapen
houd je jezelf recht
Je blijft in elke rol
als moeder, vrouw en vriendin
En in wat voor strijd je ook zit
steeds blijf ik jouw kind
En steeds blijf je liefhebben,
troosten, lachen en zorgen
Steeds blijf je leven
elke morgen waarborgen
Wat voel ik mij trots, gelukkig,
veilig, geliefd en vrij
met zo’n vrouw, met zo’n vriendin
met zo’n moeder zoals jij

|2014 geschreven voor mijn krachtige moeder|

Ik zie dat ze moe is. Ze lacht beleefd naar me als ik binnenkom, maar in haar ogen staat duidelijk de strijd neer geschreven. De strijd van afgelopen nacht toen ze meerdere keren wakker werd van de babyphone naast haar hoofd. De strijd van steeds weer een ziekenhuisbezoek, de angstige en onzekere momenten. De strijd van één van de vele frustrerende telefoongesprekken met het zorgkantoor, of het taxibedrijf, of school, of artsen. De strijd van de aandacht verdelen tussen haar zorgenkindje, het broertje of zusje, haar partner, vrienden en familie. De strijd van de eindjes aan elkaar knopen, onbegrip van anderen, en zichzelf steeds achteraan zetten.

Maar ik zie ook de twinkeling in die zelfde ogen, wanneer ze haar kindje vast pakt en het intens kust en een knuffelt. Er is altijd energie over om moeder te zijn en liefde te geven. Als zorgverlener ben ik bevoorrecht om die momentjes mee te krijgen tussen moeder en kind, zo puur en zo warm.

Op elke moeder van mijn zorgklantjes ben ik even trots. Het zijn krachtige vrouwen die ondanks de zware momenten en moeilijke beslissingen door blijven gaan. “Er is geen andere optie” is hun reactie die duidelijk maakt dat ze niet vaak genoeg een hart onder de riem ontvangen.

Moeder, je kind lacht en is gelukkig. Je kind voelt zich veilig en weet wat liefde is. Dat maakt jouw kind, ondanks de beperkingen, kerngezond en dat maakt jou een buitengewoon geweldige moeder. Geniet hiervan!!! En wees minstens zo trots op jezelf als ik dat ben op jullie.

Lees je dit en ken je iemand met één of meerdere zorgenkindjes? Deel het om haar vertellen dat je trots bent op wat en hoe ze het doet.

Shout out to the momma’s!!!

Share Button

23 oktober 2017

Use it or lose it

Tags: , , , ,

“Ik heb een beroep waarbij ik veel zit en ik sport niet, dus ik heb geen massagebehandelingen nodig”
Leuk dat je dit denkt, maar juist deze mensen moeten extra goed voor hun lichaam zorgen. Use it or lose it!  Je lichaam is gemaakt om te bewegen.

Kijk maar naar hoe je lichaam is gebouwd. Je huid is flexibel, met name bij de gewrichten om zo ver mogelijk mee te kunnen bewegen wanneer jij bijvoorbeeld je elleboog tot het uiterste wilt buigen of strekken. Bovendien heeft je lichaam beweging nodig om je doorbloeding op gang te brengen.

(meer…)

8 september 2017

Dry Needling “Één naald en ik was van mijn klachten af”

Tags: , , ,

Deze uitspraak trok mijn aandacht al tijdens het volgen van de opleiding massagetherapie. Dry needling, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Toen ik hoorde wat het was en hoe effectief dit kan zijn bij het behandelen van pijnklachten wist ik dat ik dit wilde leren.
(meer…)

22 mei 2017

Beperkt, maar niet in jouw liefde

Tags: , , , ,

Zoals jullie al in mijn laatste blogpost ‘Van vast in loondienst naar zelfstandige verpleegkundige’ konden lezen, stond ik niet te springen om afscheid te nemen van mijn oud-collega’s en bewoners. Ik heb met veel plezier op deze woongroep gewerkt. Éen van de bewoners zocht nog een vrijwilliger. Ik was altijd al gek op haar en in het kader van ‘doen wat je leuk vindt’ heb ik ja gezegd toen mijn oud-collega mij vroeg hierover na te denken.
(meer…)

Share Button

8 mei 2017

Van vast in loondienst naar zelfstandige verpleegkundige

Tags: , , , ,

Ontslag nemen terwijl je een vast contract hebt. Dat doe je pas als je in elke vezel van je lijf voelt dat je dat moet doen. En dat voelde ik. Niet omdat ik het niet naar mijn zin had, want mijn oud-collega’s en de bewoners mis ik nog steeds. Ik genoot van mijn werk maar ik wilde, net als de rest van mijn team, meer voor de bewoners kunnen doen dan wat binnen de organisatie mogelijk was.
(meer…)

Share Button

28 april 2017

Mijn schouder doet pijn als ik mijn jas uittrek

Tags: , , , , , ,

‘Alsof er iets klem zit in mijn schouder.’ Ken je dat gevoel? Je voelt het vooral bij het uittrekken van je jas of wanneer je je portemonnee uit je kontzak wil halen. De pijn trekt door naar de voorkant van je schouder en kan zelfs uitstralen door je hele bovenarm. Bij het zijwaarts heffen van je arm is er een pijnlijk traject tussen de 60 en de 120 graden. De pijn neemt geleidelijk aan toe, soms zelfs tot je je arm niet meer op kan tillen. Wat is hier aan de hand belangrijker nog; Hoe kom je van de pijn af?
(meer…)

7 april 2017

‘Ik heb een knoop.. ofzo, in mijn spier’

Tags: , , ,

‘Je weet wel, zo’n knoopje.. in mijn spier. Als ik daar met mijn vingers overheen wrijf dan schiet het weg. En tja,.. dat doet pijn. ‘  Mensen hebben vaak nog meer vragen over zo’n spierknoop. Wat is het nu eigenlijk? Hoe ontstaat het? En nog veel belangrijker: Hoe kom ik er van af en hoe blijft het weg.

(meer…)

Share Button

1 april 2017

Met mijn massage olie naar de kids van De ZorgVilla

Tags: , , , ,

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn twee passies die ik met mijn bedrijf uitvoer gaan combineren. Massages in de verstandelijk beperkte zorg! De ZorgVilla in Bergen op Zoom is een warm logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking die verpleegkundige zorg nodig hebben. Uit ervaring weet ik dat het een fijne plek is voor de kids waar ouders hen met een gerust hart kunnen laten logeren. (meer…)

Share Button

30 maart 2017

Skillslab en examenstress?

Tags: , ,

Tijdig medische handelingen af laten toetsen is een must. Zo blijf ik als verpleegkundige bekwaam voor alle medische handelingen die ik uitvoer.

Sommige dingen waren al weer even geleden, zoals het inbrengen en controleren van een maag-sonde. PEG-sondes daarentegen komen in de verstandelijk beperkte zorg regelmatig voor. Daarom was het fijn om het verwisselen hiervan weer even getoetst te hebben. Ook het bepalen van de bloedsuiker en het subcutaan toedienen van insuline komt veel voor, dus de nieuwere variant insuline naalden die veiliger zijn om mee te werken waren fijn om ook even gebruikt te hebben. Soms kom ik op plekken waar ze net even ander materiaal gebruiken dan ik gewend ben en dan is het niet tof als mensen mij zien klooien. ‘uhh..waar heeft die haar diploma gehaald??’
(meer…)

Share Button

19 maart 2017

Opfris cursus EHBO/reanimatie zorgde bij mij voor een oprakeling

Tags: , , , ,

Ik kan er weer een jaartje tegen. Als verpleegkundige wil ik mijn kennis en vaardigheden op peil houden. Zoiets als reanimeren komt (gelukkig) bijna nooit voor binnen mijn werkgebied. Daarom is een jaarlijkse EHBO/reanimatie/AED cursus  wel op zijn plaats. De cursus werd gegeven bij de ZorgVilla. Een fijn logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking. Een warme plek voor de kids en een fijne plek om te werken, weet ik uit ervaring. De cursus werd gegeven aan iedereen die daar werkt, dus werd er ook les gegeven over EHBO en reanimatie bij kinderen en baby’s.


(meer…)

Share Button