“Je hebt een forse scoliose”
Anouk werd als 12 jarig meisje al afgescheept. Ze zou niet méér last hebben van haar rug dan iemand zonder scoliose en fysiotherapie zou geen enkele meerwaarde hebben.
Een scoliose is een vergroeiing in de wervelkolom. Dit uit zich in een zijwaartse kromming en vaak draait de wervelkolom ook nog eens om zijn as. Dit kan soms zo ernstig zijn dat organen in de verdrukking komen. Bij een wat lichtere vorm brengt het ook al de nodige pijn en vermoeidheid met zich mee. Dit kan voor beperkingen zorgen in je dagelijks leven.
Anouk ondervond een lange weg van acceptatie en een zoektocht naar datgene wat de pijn en vermoeidheid in haar rug kon verlichten en haar rug stabiel kon houden gedurende de ontwikkelingen die de maatschappij van haar vroeg.
Vol verbazing hoor ik de opmerkingen aan die Anouk van artsen kreeg, al op zo’n jonge leeftijd. Een meisje dat nog vol op in de groei was en bezig was zichzelf te ontwikkelen. Nu zit er een spontane, jonge vrouw van 24 jaar voor me die ondanks wat haar scoliose haar voor klachten bezorgt, positief in het leven staat. Ze had mijn naam voorbij zien komen en besloot contact met me op te nemen.
Uiteraard klopt het dat je een scoliose niet weg kan masseren en mobilisaties en manipulaties zullen een scoliose rug ook niet recht gaan trekken. Dit neemt echter niet weg dat je áltijd je lichaam wat kan bieden om pijn en vermoeidheid flink te verlichten in de vorm van therapie.
Dit geldt al voor mensen zónder scoliose. We leven namelijk in een maatschappij waar we enorm veel van ons lichaam vragen. We zitten hele werkdagen achter de computer. We beoefenen onze favoriete sport. We sjouwen met onze kinderen van hot naar her. We staan klaar voor onze geliefden. We ervaren mentale stress en dat allemaal tegelijk. Massagetherapie is geen luxe meer. Het valt onder het zelfde rijtje zoals gezond en gevarieerd eten, regelmatig sporten en zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Heb je een scoliose, dan heeft je lichaam een extra zetje nodig zodat jij je comfortabel voelt en datgene kan doen wat jou gelukkig maakt.
Anouk:
“…Krachtzorg heeft mij een gevoel van stabiliteit gegeven. Dit uit zich in soepele rug en minder last gedurende mijn dagelijkse activiteiten. Samen met mijn eigen bewustwording en net dat beetje extra door Krachtzorg wat mijn scoliose nodig heeft. “
Anouk is een heel goed voorbeeld dat je niet moet stoppen bij de opmerking: Je moet er mee leren leven. Naast het losser maken van haar spieren en bindweefsel en de mobiliteit te onderhouden van wervels en ribben breng ik ook altijd graag een stukje bewustwording aan de aandacht:
– Wat kan ik voor jou doen?
– Wat kan je zelf doen?
– Welke andere professionals kunnen jou eventueel naast mij nog helpen?
Anouk:
“…Uiteindelijk start de ontwikkeling bij jezelf maar is de grootste meerwaarde om iemand vanuit expertise hier een onderdeel van te laten zijn.”
Dit zorgt ervoor dat mensen zoals Anouk die openstaan om samen aan de slag te gaan, weer kunnen doen waar ze van genieten met geen of aanzienlijk minder lichamelijke pijn en vermoeidheid.
Dit gaat niet alleen op voor klachten vanuit een scoliose. Heb jij klachten en zijn er artsen of therapeuten geweest die hebben gezegd dat jij uitbehandeld bent en dat je er maar mee moet leren leven? Neem vrijblijvend contact op met mij. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er mogelijk is. Het enige dat ik van jou nodig heb is jouw motivatie om dit samen met mij aan te gaan.
Archief
Massage bij mensen met kanker of die kanker hebben gehad
Tags: inloophuis, kanker, massagetherapie, ontspanningsmassage
Ze komt de ruimte binnen waar ik samen met de andere masseuse van de verwendag 2 massagetafels heb staan om de gasten vandaag hun ontspanningsmassage aan te bieden. Haar haren zijn al aan het terug groeien, maar het verraadt wat ze heeft moeten doorstaan.
En tóch.. grote glimlach van oor tot oor. “Oh, heerlijk. Ik heb me al zó lang niet laten masseren! Hier ga ik écht van genieten!”
Bij Inloophuis Midden-Brabant kunnen mensen die kanker hebben of hebben gehad deelnemen aan talloze activiteiten. Ze bieden workshops aan, zoals yoga, koken, schilderen of bloemschikken. Ze organiseren bijeenkomsten, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met kanker binnen je gezin, op je werk of in je relatie. En ze zorgen voor speciale verwenmomentjes, zoals pedicure behandelingen, ontspanningsmassages, mindfulness en een beauty verwendag.
Vandaag was zo’n beauty verwendag en ik mocht als vrijwilliger komen helpen. Wat me direct opviel was dat de sfeer totaal niet beladen was, ondanks dat er aan de koffie tafel open werd gesproken over wat de gasten doormaken tijdens hun ziekzijn.
Waarom massage zo goed is voor deze mensen
Het lichaam wordt aangevallen en mensen ervaren vaak veel pijn. De behandeling doet pijn en is ziekmakend. Alles wat er momenteel dus met het lichaam wordt gedaan heeft een negatieve lading. Zo slaan je hersenen dat ook op. Rode prikkels! En rode prikkels zorgen ervoor dat je centraal zenuwstelsel op standje ‘orthosympaticus’ gaat. Fancy woord, maar heel simpel: Dit betekent dat je lichaam hormonen aanmaakt die zorgen dat het in actie kan komen: Vechten!
Hierdoor is er te weinig plaats voor ‘parasympaticus’ oftewel: Het standje rust en herstel. Voor deze belangrijke switch heeft je lichaam groene prikkels nodig die tijdens een ontspanningsmassage worden gegeven.
Dus even pauze van alle rode prikkels van het ziekzijn en tijd voor groene prikkels voor je lichaam. Dit bevordert dan ook de bloedcirculatie en het herstel van de behandelingen en helpt om mentaal tot rust te komen. Tijd voor positieve aandacht en nieuwe energie.
Wat doet het met mij als massagetherapeute
Heel eerlijk? Ik vond het heus wel een klein beetje spannend om voor de eerste keer langs te komen met mijn massage olie. Ik wist niet wat voor impact het op mij ging hebben, want ook al ben ik het tijdens mijn werk als verpleegkundige gewend om zieke mensen te helpen, ik ben ook maar mens en het doet natuurlijk wat met mij.
Maar wat een warm bad is het Inloophuis voor hun gasten en wat een warme sfeer. Het heeft me goed gedaan om deze mensen te mogen helpen, zowel d.m.v. een massage als een luisterend oor te bieden.
“Mag ik je een knuffel geven?” Vroeg 1 van de gasten na haar massage. Ik hoef vast niet uit te leggen wat dat met mij doet.
Shout out to the momma’s!! | Moeders met een zorgenkind
Tags: Moederdag, verpleegkunde, verstandelijke beperking, zorgkindjes, zorgklantjes
Met je hart en ziel als harnas
klaar voor elk gevecht
Met jouw gevoel als wapen
houd je jezelf recht
Je blijft in elke rol
als moeder, vrouw en vriendin
En in wat voor strijd je ook zit
steeds blijf ik jouw kind
En steeds blijf je liefhebben,
troosten, lachen en zorgen
Steeds blijf je leven
elke morgen waarborgen
Wat voel ik mij trots, gelukkig,
veilig, geliefd en vrij
met zo’n vrouw, met zo’n vriendin
met zo’n moeder zoals jij
|2014 geschreven voor mijn krachtige moeder|
Ik zie dat ze moe is. Ze lacht beleefd naar me als ik binnenkom, maar in haar ogen staat duidelijk de strijd neer geschreven. De strijd van afgelopen nacht toen ze meerdere keren wakker werd van de babyphone naast haar hoofd. De strijd van steeds weer een ziekenhuisbezoek, de angstige en onzekere momenten. De strijd van één van de vele frustrerende telefoongesprekken met het zorgkantoor, of het taxibedrijf, of school, of artsen. De strijd van de aandacht verdelen tussen haar zorgenkindje, het broertje of zusje, haar partner, vrienden en familie. De strijd van de eindjes aan elkaar knopen, onbegrip van anderen, en zichzelf steeds achteraan zetten.
Maar ik zie ook de twinkeling in die zelfde ogen, wanneer ze haar kindje vast pakt en het intens kust en een knuffelt. Er is altijd energie over om moeder te zijn en liefde te geven. Als zorgverlener ben ik bevoorrecht om die momentjes mee te krijgen tussen moeder en kind, zo puur en zo warm.
Op elke moeder van mijn zorgklantjes ben ik even trots. Het zijn krachtige vrouwen die ondanks de zware momenten en moeilijke beslissingen door blijven gaan. “Er is geen andere optie” is hun reactie die duidelijk maakt dat ze niet vaak genoeg een hart onder de riem ontvangen.
Moeder, je kind lacht en is gelukkig. Je kind voelt zich veilig en weet wat liefde is. Dat maakt jouw kind, ondanks de beperkingen, kerngezond en dat maakt jou een buitengewoon geweldige moeder. Geniet hiervan!!! En wees minstens zo trots op jezelf als ik dat ben op jullie.
Lees je dit en ken je iemand met één of meerdere zorgenkindjes? Deel het om haar vertellen dat je trots bent op wat en hoe ze het doet.
Shout out to the momma’s!!!
Use it or lose it
Tags: beenpijn, hernia, lage rugklachten, massagetherapie, zitten
“Ik heb een beroep waarbij ik veel zit en ik sport niet, dus ik heb geen massagebehandelingen nodig”
Leuk dat je dit denkt, maar juist deze mensen moeten extra goed voor hun lichaam zorgen. Use it or lose it! Je lichaam is gemaakt om te bewegen.
Kijk maar naar hoe je lichaam is gebouwd. Je huid is flexibel, met name bij de gewrichten om zo ver mogelijk mee te kunnen bewegen wanneer jij bijvoorbeeld je elleboog tot het uiterste wilt buigen of strekken. Bovendien heeft je lichaam beweging nodig om je doorbloeding op gang te brengen.
Dry Needling “Één naald en ik was van mijn klachten af”
Tags: cursus, dry needling, massagetherapie, scholing
Deze uitspraak trok mijn aandacht al tijdens het volgen van de opleiding massagetherapie. Dry needling, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Toen ik hoorde wat het was en hoe effectief dit kan zijn bij het behandelen van pijnklachten wist ik dat ik dit wilde leren.
(meer…)
Beperkt, maar niet in jouw liefde
Tags: beperkt, verpleegkundige, verstandelijke beperking, vrijwilliger, zorg
Zoals jullie al in mijn laatste blogpost ‘Van vast in loondienst naar zelfstandige verpleegkundige’ konden lezen, stond ik niet te springen om afscheid te nemen van mijn oud-collega’s en bewoners. Ik heb met veel plezier op deze woongroep gewerkt. Éen van de bewoners zocht nog een vrijwilliger. Ik was altijd al gek op haar en in het kader van ‘doen wat je leuk vindt’ heb ik ja gezegd toen mijn oud-collega mij vroeg hierover na te denken.
(meer…)
Van vast in loondienst naar zelfstandige verpleegkundige
Tags: PGB, thuiszorg, verpleegkundige, verstandelijke beperking, zzp-er in de zorg
Ontslag nemen terwijl je een vast contract hebt. Dat doe je pas als je in elke vezel van je lijf voelt dat je dat moet doen. En dat voelde ik. Niet omdat ik het niet naar mijn zin had, want mijn oud-collega’s en de bewoners mis ik nog steeds. Ik genoot van mijn werk maar ik wilde, net als de rest van mijn team, meer voor de bewoners kunnen doen dan wat binnen de organisatie mogelijk was.
(meer…)
Mijn schouder doet pijn als ik mijn jas uittrek
Tags: anatomie, impingement, inklemming schouder, kapper, massagetherapie, SIS, wandklimmen
‘Alsof er iets klem zit in mijn schouder.’ Ken je dat gevoel? Je voelt het vooral bij het uittrekken van je jas of wanneer je je portemonnee uit je kontzak wil halen. De pijn trekt door naar de voorkant van je schouder en kan zelfs uitstralen door je hele bovenarm. Bij het zijwaarts heffen van je arm is er een pijnlijk traject tussen de 60 en de 120 graden. De pijn neemt geleidelijk aan toe, soms zelfs tot je je arm niet meer op kan tillen. Wat is hier aan de hand belangrijker nog; Hoe kom je van de pijn af?
(meer…)
‘Ik heb een knoop.. ofzo, in mijn spier’
Tags: drukpunten, overbelasting, spierknopen, triggerpoint
‘Je weet wel, zo’n knoopje.. in mijn spier. Als ik daar met mijn vingers overheen wrijf dan schiet het weg. En tja,.. dat doet pijn. ‘ Mensen hebben vaak nog meer vragen over zo’n spierknoop. Wat is het nu eigenlijk? Hoe ontstaat het? En nog veel belangrijker: Hoe kom ik er van af en hoe blijft het weg.
Met mijn massage olie naar de kids van De ZorgVilla
Tags: de ZorgVilla, kinderen, massage, spasme, verstandelijk beperkte zorg
Afgelopen zaterdag mocht ik mijn twee passies die ik met mijn bedrijf uitvoer gaan combineren. Massages in de verstandelijk beperkte zorg! De ZorgVilla in Bergen op Zoom is een warm logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking die verpleegkundige zorg nodig hebben. Uit ervaring weet ik dat het een fijne plek is voor de kids waar ouders hen met een gerust hart kunnen laten logeren. (meer…)
Skillslab en examenstress?
Tags: bevoegd en bekwaam, medische handelingen, verpleegkunde
Tijdig medische handelingen af laten toetsen is een must. Zo blijf ik als verpleegkundige bekwaam voor alle medische handelingen die ik uitvoer.
Sommige dingen waren al weer even geleden, zoals het inbrengen en controleren van een maag-sonde. PEG-sondes daarentegen komen in de verstandelijk beperkte zorg regelmatig voor. Daarom was het fijn om het verwisselen hiervan weer even getoetst te hebben. Ook het bepalen van de bloedsuiker en het subcutaan toedienen van insuline komt veel voor, dus de nieuwere variant insuline naalden die veiliger zijn om mee te werken waren fijn om ook even gebruikt te hebben. Soms kom ik op plekken waar ze net even ander materiaal gebruiken dan ik gewend ben en dan is het niet tof als mensen mij zien klooien. ‘uhh..waar heeft die haar diploma gehaald??’
(meer…)