terug naar boven

‘Ik heb een knoop.. ofzo, in mijn spier’

‘Je weet wel, zo’n knoopje.. in mijn spier. Als ik daar met mijn vingers overheen wrijf dan schiet het weg. En tja,.. dat doet pijn. ‘  Mensen hebben vaak nog meer vragen over zo’n spierknoop. Wat is het nu eigenlijk? Hoe ontstaat het? En nog veel belangrijker: Hoe kom ik er van af en hoe blijft het weg.

Over de oorzaak kan ik heel kort zijn: Overbelasting, een trauma(een val/ongeluk), stress of een combinatie zorgt ervoor dat je spier overmatig gaat aanspannen. Het kost een spier niet alleen energie om aan te spannen maar ook om weer te ontspannen. Hierdoor ontstaat er een gespannen streng in de spier.

In zo’n gespannen bandje zitten de triggerpoints. Door deze spanning ontstaat er een zuurstof tekort en een hogere energievraag. Dit ga je merken door een moe gevoel in de spieren, stijfheid, (hoofd)pijn en/of krachtsverlies. 

Ga je daar even lekker met je vinger of een tennisbal op duwen dan kan het zijn dat je uitstraling voelt richting een andere plek in je lichaam. Dan heb ik het over een actief triggerpoint. Bij meer ernstige gevallen kan de pijn zich verspreiden naar een ander lichaamsdeel om daar vervolgens een nieuw triggerpoint te activeren.

Super vervelend dus, zo’n triggerpoint. Even rustig aan doen zal dan ook niet altijd helpen. De triggerpoint onderhoudt zichzelf namelijk door die verhoogde spierspanning.


10% Toename van spierspanning, levert een afname van de circulatie met 30%.

Dit betekent dat er te weinig bloed door de spier stroomt om de triggerpoint te deactiveren.

Yes, nu kom ik in beeld!

Door middel van verschillende drukpunt technieken zorg ik ervoor dat het bloed beter gaat stromen zodat de spier van zuurstof wordt voorzien. Wanneer ik dit doe is het belangrijk dat ik goed met jou communiceer hoe de drukpunten aanvoelen. Dit is namelijk per persoon en zelfs per triggerpoint verschillend. Het mag gevoelig zijn tijdens de behandeling, maar geef het altijd aan als ik over de pijngrens heen ga. Niet bikkelen dus, je hoeft voor mij niet stoer te doen. Mensen denken soms dat het gewoon even heel erg veel pijn moet doen en dat ze dan van hun klachten af zijn, dus bijten ze maar even op hun tanden. Dit is niet nodig, het mag gevoelig zijn maar het hoeft geen martelbank te worden als je bij mij ligt.

Na de behandeling zal je me meestal horen zeggen: ‘Drink vandaag en de komende dagen extra veel water’. Zeker wanneer ik je schouders heb behandeld, je kan er namelijk nog wat hoofdpijn van krijgen en het is belangrijk om je vocht weer aan te vullen na een behandeling.

Ook kan je nog een dag of 2 een beurs gevoel hebben op de punten die ik heb behandeld. Actieve triggerpoints zijn niet altijd in één behandeling verdwenen, zeker niet wanneer je er al een tijdje mee rond loopt of als je bepaald soort werk of sport doet waardoor deze triggerpoint worden geactiveerd. Wees er dus bewust van hoe ze zijn ontstaan en hoe je een balans kan vinden tussen belasting en belastbaarheid.

 

Share Button