terug naar boven

Skillslab en examenstress?

Tijdig medische handelingen af laten toetsen is een must. Zo blijf ik als verpleegkundige bekwaam voor alle medische handelingen die ik uitvoer.

Sommige dingen waren al weer even geleden, zoals het inbrengen en controleren van een maag-sonde. PEG-sondes daarentegen komen in de verstandelijk beperkte zorg regelmatig voor. Daarom was het fijn om het verwisselen hiervan weer even getoetst te hebben. Ook het bepalen van de bloedsuiker en het subcutaan toedienen van insuline komt veel voor, dus de nieuwere variant insuline naalden die veiliger zijn om mee te werken waren fijn om ook even gebruikt te hebben. Soms kom ik op plekken waar ze net even ander materiaal gebruiken dan ik gewend ben en dan is het niet tof als mensen mij zien klooien. ‘uhh..waar heeft die haar diploma gehaald??’

De toetsing vond gisteren avond plaats in Etten-Leur en werden verzorgd door opleiderfunctionaris Angela van Dongen. Dit deed ze samen met haar collega Merie Ooijen.


Iets met examenstress

Je weet dat je het kan en dat je de over de juiste vakkundige informatie beschikt, sommige handelingen pas je zelfs heel regelmatig toe op de werkvloer. En toch… waar ik in op de werkvloer vol zelfvertrouwen en zonder moeite de handelingen uitvoer, krijg ik op het moment dat ik moet worden getoetst een ongemakkelijk gevoel over me heen. Toneel spelen op een he/she anatomie-pop (die door één van mijn zzp-collega’s al gauw tot ‘Joop’ werd gedoopt) die geen reacties geeft en waarbij alle catheters niet heel soepel ingebracht kunnen worden is toch anders dan de werkelijke situaties in de praktijk. Goed bedoelde woorden als ‘Ach, maak je niet druk. Je doet het al jaren dus dit stelt niets voor’ werken averechts bij mij. Want laat ik dan net die kneus zijn die het als enige niet redt. In de auto richting het skillslab, zit ik dan ook iets wat te wiebelen en voel ik me onrustig. De cafeïne kick van de 3 koppen koffie die ik van te voren al heb gedronken kunnen misschien ook meespelen, maar het blijft een beetje een dingetje.

Het blijkt natuurlijk allemaal mee te vallen. De opleidingsfunctionarissen Angela en Merie maakten de sfeer heel ontspannen en het werd voor mijn gevoel al gauw weer een toetsing in plaats van een examen en zo is het natuurlijk ook bedoeld. Zo kon ik alles met een voldoende af laten toetsen, zonder al te veel te zweten en ongemakkelijke opmerkingen te maken.

Handelingen die ik heb laten toetsen:

Injecteren:
– Insuline pen
– Intramusculair
– Subcutaan
– Bloedsuiker prikken

Katheteriseren:
– Katheteriseren van een man
– Katheteriseren van een vrouw
– Eenmalig katheteriseren
– Inbrengen en verwisselen van een suprapub katheter
– Verzorgen van een suprapub katheter
– Ballon controle
– Bladderscan

Sonde:
– Neus-maag sonde inbrengen, verzorgen en verwijderen
– PEG/Mic-key inbrengen, verzorgen en verwijderen
– Toedienen van sondevoeding via neus-maag sonde en PEG/Mic-key sonde
– Toedienen van sondevoeding per systeem en per portie

Zuurstof toedienen.

 

Share Button