terug naar boven

Met mijn massage olie naar de kids van De ZorgVilla

Afgelopen zaterdag mocht ik mijn twee passies die ik met mijn bedrijf uitvoer gaan combineren. Massages in de verstandelijk beperkte zorg! De ZorgVilla in Bergen op Zoom is een warm logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking die verpleegkundige zorg nodig hebben. Uit ervaring weet ik dat het een fijne plek is voor de kids waar ouders hen met een gerust hart kunnen laten logeren.

Sommige kids zitten in een rolstoel vanwege hun beperking. Het gevolg is dat ze minder bewust zijn van de ledematen die ze niet of nauwelijks gebruiken. Vooral hun benen, want die zijn verder weg van hun gezichtsveld. De enige momenten waarbij hun armen en benen echt worden aangeraakt is tijdens het wassen en aankleden. Daarom is het heel belangrijk dat armen en benen ook voldoende worden geprikkeld door middel van een prettige en ontspannen manier van aanraken. Daarnaast hebben beperkte mensen vaak een verminderde doorbloeding dat zich uit in koude handen en voeten. Door een massage verbetert de doorbloeding. Spierspasme en een scoliose (zijdelingse verkromming in de wervelkolom)  komt bij deze kinderen ook voor. Dit kan erg vermoeiend zijn. Een ontspannende massage kan ze helpen zowel mentaal als fysiek te ontspannen, waardoor ze uiteindelijk meer energie krijgen dat vervolgens weer zorgt voor een beter immuunsysteem.

             
Omdat prikkels op een andere manier worden verwerkt dan bij andere mensen, begin ik bewust met het masseren van de voeten en de benen. Die zijn namelijk het verste van hun ‘ik’, dus hoef ik niet gelijk in hun zone te komen als wanneer ik hun armen masseer. Ze wennen aan mij, aan de aanraking, de druk van mijn handen en de massage olie. Daarna kan ik de armen, handen en de rug masseren. Deze stoere jongen liet het heel goed toe en zijn spasme verminderde zichtbaar, met name tijdens het masseren van de rug. Dat is geweldig want zo heeft hij even een moment zonder zijn bewegelijkheid, want die bewegelijkheid kan soms enorm vermoeiend zijn.

Het was mooi te zien hoe de kinderen reageerde. Ze moesten zichtbaar even wennen aan de aanraking, maar even later ontspanden ze en lagen ze te genieten van de rust. Daar krijg ik een ontzettend voldaan gevoel van!

 

Een beetje creatief…

Deze lieve jongen bruist vaak van de energie. Hij is dan gezellig druk aanwezig, maar vindt het daarom soms moeilijk zijn rust te vinden. Ik was heel benieuwd hoe hij zou reageren op een massage en vooral hoe lang hij zou blijven liggen. ’s Nachts slaapt hij in een bed met een plastic wand zodat hij niet uit bed kan klimmen en kan vallen. Voor zijn massagebehandeling heb ik hier gebruik van gemaakt om de ruimte zo klein mogelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat hij geen behoefte voelt om rond te lopen. Het was maar iets om uit te proberen, maar het hielp! Na een paar minuten zijn draai gezocht te hebben bleef hij rustig liggen terwijl ik zijn voeten en benen masseerde. Toen hij het liggen dan toch beu was, kwam hij bij mij op schoot zitten en lag tevreden tegen me aan. Zo kon ik dan weer perfect zijn handjes masseren en ook dat liet hij goed toe.

De rest van de middag zijn de kids lekker rustig geweest. Ze hebben ervan genoten en zijn zowel mentaal als fysiek even tot rust gekomen.

En wat heb ikzelf ook genoten van deze middag. Zo fijn om mijn ervaring in de zorg en als massagetherapeute te kunnen combineren en op zo’n manier iets moois te kunnen bieden aan deze vrolijke kids.

(De ouders van deze kinderen hebben mij persoonlijk toestemming gegeven om de foto’s openbaar te posten, zodat ik mijn ervaring nóg beter met jullie kan delen. Dank daarvoor!)

Share Button