terug naar boven

Handleiding; Gemasseerd worden

Gemasseerd worden? Daar hoef ik geen handleiding voor te hebben, hoor. Lekker gaan liggen, en genieten van de massage. Toch kun je meer uit je massagebehandeling halen als je hier even bij stil staat.

Natuurlijk zijn er een paar basis dingen die ervoor zorgen dat je prettig ligt:

 • Trek makkelijk zittende kleding aan. Een strakke broek met een riem ligt niet heel fijn.
 • Zorg dat je maaltijd is gezakt. Kom je net van tafel en zit je maaltijd nog hoog dan is het niet fijn om op je buik te liggen. Zeker niet wanneer ik druk moet zetten bij het masseren.
 • Zorg dat je blaas leeg is. Gemasseerd worden met een volle blaas maakt het moeilijker te ontspannen.
 • Weest op tijd. Als je gehaast binnen komt duurt het even voor je uit je haastige gevoel bent en duurt het ook even voor je lichaam ontspant. Zonde van de tijd.
 • Zorg ervoor dat je je na de massageafspraak niet moet haasten om weer bij de volgende afspraak te zijn.

Waar zit jij met je gedachten tijdens de massagebehandeling? Komen onderstaande gedachten je bekend voor?

 • Lig ik zo in de goede houding.. armen langs mijn lichaam of bij mijn hoofd?
 • Hoe zou mijn gezicht eruit zien zo door dit gat? En nog belangrijker.. hoe zie ik er straks uit als ik zo lang in dat gat lig..
 • Oe, dit is een pijnlijk puntje, precies daar tussen mijn schouderbladen.. moet ik dat even zeggen?
 • Het is sowieso ¬†al 10 minuten stil.. moet ik iets zeggen? Vragen wat ze het weekend nog gaat doen ofzo?
 • Wat zal ik vanavond koken? Nee, ik MOET nu ff ontspannen.. ontspan.. ONT-SPAN
 • Zo, nu ben ik ontspannen, geen stress, even niet denken aan werk en deadlines.. oh ja.. deadline, ik moet morgen echt even zorgen dat ik dat document naar mijn collega heb gestuurd.
 • Hoeveel knopen zou ze tegen komen in mijn nek en schouders? Ben ik ook echt zo gespannen als ik zelf denk of stel ik me aan? Zal ik het vragen?
 • Oh jeej, mijn buik maakt een raar geluid, wat zal ze wel niet denken? Als ik maar geen windje moet laten.. laat alsjeblieft geen windje!
 • Hoe lang zou ik al liggen?
 • Dit voelt goed, straks val ik nog in slaap
 • Oh ben ik in slaap gevallen? Heb ik gesnurkt? Gekwijld?
 • Is de tijd nu al om? Dat ging snel. Nu nog een beetje charmant van de tafel zien te komen en hopen dat ik er niet al te duf uit zie.

Laat je je regelmatig masseren, dan zal het makkelijker zijn je te ontspannen tijdens een massage. Heb je de neiging tijdens de massage te vertellen wat je op het werk allemaal hebt mee gemaakt en wat je komend weekend allemaal nog moet gaan doen? Probeer dit te bewaren voor na de massage of hou het even kort. Je haalt namelijk het meeste uit je massagebehandeling als je tijdens de massage je focus op je lichaam legt. Sta stil bij de druk van mijn handen, de snelheid, gevoelige plekken in je lichaam, eventuele tintelingen en uitstralingen. Voelt het prettig en ontspannend of voelt het juist puntig en doet het pijn. Tijdens de behandeling communiceer ik dan ook regelmatig met jou hoe bepaalde punten aanvoelen om zo je klachten gerichter te kunnen behandelen.

Bovendien ontspan je het beste wanneer je minder in je hoofd bezig bent en je bewust bent van hoe je lichaam aanvoelt. Dit heeft te maken met het parasympatisch zenuwstelsel (het gedeelte van je centrale zenuwstelsel die zorgt voor rust en herstel) en het orthosympatisch zenuwstelsel (het gedeelte van je centrale zenuwstelsel die zorgt voor actie; vluchten, vechten of bevriezen)

Na de massage is het dan ook handig da tje de komende dagen meer focus legt op je lichaam. Als ik gebruik hem gemaakt van drukpunt technieken (bij triggerpoint therapie) kan het zijn dat je een paar dagen een beurs gevoel hebt.

Het feit blijft ook, je klachten komen ergens vandaan. Vaak is er een disbalans tussen draaglast en draagkracht waardoor je jezelf mentaal en/of fysiek gaat overbelasten. Ben je dan bij mij geweest voor een therapeutische massage, en hebben we samen gepraat over hoe jij je week indeelt met betrekking tot werk, sport en ontspanning, dan is het zaak voor jou om hier de komende periode serieus bij stil te staan. En maak je vooral geen zorgen; Ik zal nooit tegen je zeggen dat je minder intensief moet gaan sporten, of minder moet gaan werken. Ik vraag je alleen om hier bij stil te staan en voor jezelf te bepalen welke balans het beste bij jou past. Als jij aandacht het voor jezelf hebben mijn therapeutische massagebehandelingen het beste effect.

Share Button