terug naar boven

5 Dingen die met je lichaam gebeuren bij een therapeutische massagebehandeling

 • Verbeterde doorbloeding
  Massage betekent beweging in het weefsel, niet alleen door strijkende bewegingen maar ook door drukpunten, mobiliseren van gewrichten (ook wervels), en het losmaken van het bindweefsel. Bewegingen van de weefsels betekent stroming! Doordat je bloed beter gaat stromen, zorg je ervoor dat aangedane structuren – bijvoorbeeld je nek en schouders waar je al weken of maanden last van hebt – beter worden voorzien van warmte, zuurstof en de mogelijkheid afvalstoffen op te ruimen. Dit zal ervoor zorgen dat het herstelproces een stuk voorspoediger gaat.

 

 • Parasympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd
  Dit begrip heb ik in mijn posts al eens eerder voorbij laten komen. Dit is het deel van je centraal zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel. De tegenhanger van het parasympatisch zenuwstelsel is het orthosympatisch zenuwstelsel. Dit deel zorgt ervoor dat je lichaam op scherp staat om te vluchten of te vechten. Sta je te lang aan één stuk door ingesteld op het orthosympatisch zenuwstelsel (lees: stress!) krijgt je lichaam niet voldoende de kans op rust en herstel en vergroot je de kans op lichamelijke klachten zoals nek, schouders en onderrug. Een simpele beweging kals een gevallen pen van de grond rapen kan dan net de laatste druppel zijn waardoor het in je rug schiet. Bovendien slaap je ’s nachts een stuk beter als je paraympaticus op ‘aan’ staat. Een goede nachtrust is alles!

 • Oxytocine komt vrij
  Dit vind ik zelf ook een leuke. Dit hormoon komt onder andere vrij wanneer je wordt gemasseerd. Het zorgt voor een pijnstillend effect, het verlaagt je bloeddruk en vermindert de aanmaak van stresshormonen in je lichaam. Dit hormoon komt bijvoorbeeld ook vrij wanneer je met iemand knuffelt. Het wordt dan ook wel eens het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Maak je geen zorgen, ik ga niet met je knuffelen.. een massage werkt ook prima.

 

 • Gewrichtssmeer wordt verdeeld
  Ik had al benoemd dat massage beweging van het weefsel betekent. Beweging van gewrichten zoals je schouders of je knieën, zorgt ervoor dat het gewrichtssmeer goed wordt verdeeld. Zie het als wanneer je je ruitenwissers van je auto aanzet omdat je voorruit wat vies is. Zonder ruitenwisservloeistof haperen de ruitenwissers. Wanneer je de ruitenwisservloeistof laat sproeien dan zorgen de ruitenwissers ervoor dat de vloeistof wordt verdeeld over de voorruit. Het wissen van de ruiten verloopt soepel en vloeiend. Mobilisatie technieken tijdens de massagebehandeling zorgt ervoor dat gewrichten soepeler worden en meer ruimte krijgen.

 

 • Een ‘yes, ik heb vandaag goed voor mezelf gezorgd’ factor
  Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar als ik mezelf laat masseren gebeurt er in mijn hoofd het zelfde als wanneer ik heb gesport, gezond heb gegeten, naar de sauna ben geweest of whatever. Ik heb even goed voor mezelf gezorgd. Even aandacht voor mezelf. Een therapeutische behandeling is géén luxe! Zorg goed voor je lichaam want die heb je nog lang nodig.

 

Share Button