terug naar boven

Mijn schouder doet pijn als ik mijn jas uittrek

‘Alsof er iets klem zit in mijn schouder.’ Ken je dat gevoel? Je voelt het vooral bij het uittrekken van je jas of wanneer je je portemonnee uit je kontzak wil halen. De pijn trekt door naar de voorkant van je schouder en kan zelfs uitstralen door je hele bovenarm. Bij het zijwaarts heffen van je arm is er een pijnlijk traject tussen de 60 en de 120 graden. De pijn neemt geleidelijk aan toe, soms zelfs tot je je arm niet meer op kan tillen. Wat is hier aan de hand belangrijker nog; Hoe kom je van de pijn af?

Stukje anatomie

De schouder is een complex gewricht, dus ik zal me nu vooral focussen op de structuren die meespelen bij inklemmingsklachten. We kennen allemaal de schouderspier die op de onderstaande foto staat afgebeeld. Deze spier ligt oppervlakkig en je kunt hem zelf goed beet pakken. Deze spier zorgt ervoor dat je je arm zijwaarts omhoog kan tillen.

Deze spier werkt onder andere samen met een spiertje die wat dieper ligt. Onderstaand plaatje geeft de achterkant van het rechter schouderblad weer. De schouderspier van het bovenste plaatje is nu weggelaten.

Je ziet 3 spieren, de spier die jou al een tijdje loopt te plagen en waar ik het dus over wil hebben is de bovenste spier. Die loopt van de bovenste binnenrand van je schouderblad door onder de top van je schouder (die verbindt zich met je sleutelbeen) naar je bovenarm. Ja, lees die zin nog maar een keer…Volg je me nog?

Nog een herkenning van deze spier is dat blauwe ‘zakje’ dat tussen de spier en de schoudertop zit. Dat zakje is de slijmbeurs die ervoor zorgt dat de spier en zijn pees soepel tussen de schoudertop en de bovenarm glijdt wanneer je je arm op tilt, als een soort beschermkussentje.

 

Dus wat zit er klem?

Het spiertje waar ik het net over had staat hieronder nog een keer afgebeeld samen met de slijmbeurs. Op de linker afbeelding hangt de arm nog naar beneden. Niets aan de hand. Ga je je arm zijwaarts optillen dan zie je op de tweede afbeelding wat er gebeurt. De pees van de spier en de slijmbeurs komen klem te zitten tussen de schouderkop en het schouderdak.

 

 

Dit geeft normaal gesproken geen problemen, je lichaam weet tenslotte wat ie doet. Deze spier (zoals dat eigenlijk met alles werkt) vindt het alleen niet tof als je teveel van hem vraagt. Als je een bepaald soort werk doet waarbij je veel boven je macht werkt (hallo, kappers!) of een sport beoefent (lezen de wandklimmers ook even mee?) kan je hier last van krijgen als je een aantal dingen niet handig aanpakt:

  • Herhaaldelijke bewegingen. Steeds weer opnieuw je arm zijwaarts heffen.
  • Zonder een geleidelijke opbouw de frequentie en intensiteit van je trainingen verhogen.
  • De rest van de spieren van het schoudergewricht zijn niet sterkt genoeg.
  • Een verkeerde lichaamshouding (kromme rug)  waardoor alle bewegingen met de armen van je schoudergewrichten moeten komen.

Soms heb je gewoon pech.. Er zijn mensen die een vervorming van de schouderdak hebben waardoor de spierpees sneller klem komt te zitten. Dit kan operatief verholpen worden. Een andere oorzaak kan zijn dat je een keer flink op je schouder bent gevallen waardoor het kapsel een ontstekingsreactie geeft. Dit heeft tijd nodig om te herstellen.

Oké, nu wil ik van mijn klachten af graag!

Met inklemmingsklachten kan ik je bij mij terecht. Ik zorg ervoor dat de verhoogde spierspanning in de schouder worden verlaagd door middel van massages en triggerpoint therapie. Daarnaast zorg ik ervoor dat het gewricht meer ruimte krijgt en soepeler wordt door middel van mobilisatie technieken en stretch technieken. Mensen ervaren vaak na 1 behandeling al verlichting. Na ongeveer 4 weken bouwen we de massagebehandelingen af op geleiden van de klachten.

Doe jezelf niet tekort en kijk ook even of Het Krachtpakket iets voor jou is.

Herken je jezelf in de klachten? Houd er rekening mee dat ik als massagetherapeute GEEN diagnose stel en dat er meerdere oorzaken bestaan van schouderklachten. Het kan dus altijd zijn dat ik je adviseer om naar een fysiotherapeut te gaan om een diagnose te stellen.